"Cernobâlul pe gheaţă", alimentat cu combustibil nuclear, va pleca în voiajul de 5,000 de kilometer de-a lungul Oceanului Arctic[ad_1]

De la Murmansk spre extremul orient rus, first centrală nucleară plutitoare din lume se pregăteşte vineri să înceapă a voiaj de 5,000 de kilometer de-a lungul Oceanului Arctic, în pofida îngrijorărilor exprimate de organizaţiile de apărare to mediului cu privire la consecinţele asupra acestei regiuni foarte fragile, AFP transmite.

Destinată să alimenteze dezvoltarea producţiei de hidrocarburi în zonele extrem de izolate, centrala este de fapt o barjă uriaşă denumită Akademik Lomonossov care urmează să plece din portul Murmansk din nordul Rusiei, unde to fost alimentat cu combustibil nuclear, în direcţia Pevek, a mic oraş din Siberia orientală, în districtul autonomy Chukotka.

Călătoria ar urma să dureze între patru şi şase săptămâni, în funcţie de condiţiile weather şi de cantitatea de gheaţă de-a lungul rutei

Pasajul de nord-vest, or cale maritimă cu or far from about 5.780 km ce leagă Oceanul Atlantic de Oceanul Pacific de-a lungul coastei de nord in Rusiei, est din din în ce mai accesibil odată cu topirea calotei glaciare din cauza încălzirii global.

Akademik Lomonossov, o barjă de 21.000 de tone fără motoare propri, va fi tractată de mai fines nave de-a lungul călătoriei sale. Centrala nucleară plutitoare este compusă din două reactoare cu or capacitate de 35 MW fiecare, apropiată de cea a spărgătoarelor de gheaţă cu propulsie nucleară, faţă de or capacitate de 1,000 de MW pentru a reactor obişnuit to the one nuclear power plant de ultimă generaţie.

Potrivit AFP, Akademik Lomonossov are or lags of 144 of meters or lime of 30 of meters are the edge an echipaj of 69 of lost. Odată ajunsă la Pevek, nava Akademik Lomonossov va fi racordată la reţeaua energetică locală şi ar urma să devină operaţională până la sfârşitul acestui an. Chiar dacă populaţia acestui mic oraş din Siberia orientală nu depăşeşte 5.000 de locuitori, viitoarea centrală nucleară va putea acoperi consumul a 100.000 of lost şi este destinată în special să alimenteze cu electricitate platformle tankers din regiune, în contextul în care Rusia vrea să extindă exploatarea hidrocarburilor din Arctică area.

Greenpeace Rusia: Orice centrală nucleară produces deşeuri radioactive şi are a risc de accident

Asociaţi pentru protecţia mediului critică însă de mai mulţi ani dannul reprezentat de un "Cernobâl pe gheaţă" sau al unui "Titanic nuclear", mai ales după creşterea radioactivităţii în regiunea Arhanghelsk (north-vestul Rusiei), ca urmare a unui accident despre care autorităţile ruse au spus ca to implicat a test cu rachetă pe or platformă în mare.

"Orice centrală nucleară produces deşeuri radioactive şi are a charge de accident, iar Akademik Lomonossov este şi mai vulnerabilă the furtuni având în see că în Oceanul Arctic condiţiile weather sunt extreme şi unforeseeable, susţine Rachid Alimov of the Greenpeace Rusia. Potrivit acestuia, districtul Chukotka , or regiune mai mare decât Franţa dar care numără doar 50.000 of locuitori, "are a potenţial enorm pentru dezvoltarea energiei eoliene iar or centrală nucleară plutitoare este or modalitate mult prea riscantă şi prea costisito pentru a produce electricitate".

Chiar dacă pare periculoasă, ideea une nuclear power plant plutitoare nu a apărut din senin. Industry nucleară, care încearcă în prezent să se reinventeze, dezvoltă în prezent reactoare de mici dimensiuni, în încercarea de a câştiga noi clienţi. Inspiraţia vine din domeniul construcţiilor navale, care utilizează de mult timp reactoare nuclear de mici dimensiuni pentru propulsia submarinelor, spărgătoarelor de gheaţă sau a portavioanelor.

A ff de rto reactare ar puti fi amplasate în regiuni izolate care nu dispun de infrastructuri. Grupul rus Rosatom susţin că aceasta este o soluţie mai simplă decât o centrală nucleară clasică.

Sursa: Agerpres

Editing Georgiana Marina

[ad_2]
Source link