Home / World / Rusia a publicat protocolul secret to pactului Ribbentrop-Molotov dupa 80 de ani

Rusia a publicat protocolul secret to pactului Ribbentrop-Molotov dupa 80 de aniPublicarea de gurenul rus to secret protocol to the pactului Ribbentrop-Molotov, the 80th of the semicarea acestuia, a sporitial divide in other rusii cred ca USSR nu avea the acea vreme high alternative decat sa incheie acest pact cu Nazi Germany cei dear consider ca el ia dat aripi he Hitler sa invadeze Poland knows declanseze at Doilea Razboi Mondial, relateaza agentia EFE intr-o corespondenta transmisa joi.

"Clarify in ziua de azi, tot ce se intampala in Ukraine yes in Poland sunt ecouri ale acelui eveniment istoric, care inca nu fost lamurit, nici explicat, nici nu a primit o apreciere definitive historique", afirma Grigori Iavlinski, liderul liberal rus .

Intr-or incercare de a-i convinge pe aceia care continues sa nege existenta protocolului secret, guvernul rus a decis sa-l publice is known fie expus de Arhiva Federala odata cu implinirea to 80 de ani de la semnarea he Moskva pe 23 august 1939.

Uniunea Sovietica is Germany "… au discussat in deplina confidentialitate chestiunea delimitarii sferelor de interese de ambele parts ale Europeans de Est", semnaleaza documentul expus in aceste zile in capitala rusa.

"Sunteti siguri ca este autentic? Pare a fi o copia", a comentat unul dintre neincrezatorii vizitatori to expozitiei.

Documentul, cunoscut si ca Pactul Communazi (asociere a termenilor comunism si nazism), cuprinde trei clauze, respectiv impartirea Finlandei si a celor trei state baltice (Lithuania, Letonia, Estonia), or clauza privind Poland, foresees inclusiv posibila and disparitie ca stat independent, si una privind Basarabia.

Conform surselor istorice, Germany si-a declarat totalul dezinteres fata de teritoriul Basarabiei, dorit de sovietici, si astfel nu a avut obiectii fata de eventual modifiers to the acoustious ices in the area Uniunii Soviet.

"Stalin purta negocieri cu Anglia si Franta privind necesitatea unari aparari colective impotriva Germaniei, dar el a inteles ca Hitler ii goes from ceea ce Occidentul nu was dispus sa-i goddess: baltic statele si Poland", spurs Nikita Petrov, istoric in cadrul organizatiei pentru drepturile omului Memorial.

Totusi, publicarea acestui document istoric nu a facut ca vreuna dintre taberele formed in randul cetatenilor rusi sa-si modifie opiniile, ba dimpotriva, ele isi sustin cu si never fine inversunare punctele de vedere, fiind vorba despre rolul USSR intr-un conflict in care au murit peste 26 de milioane de rusi.

"Uniunea Sovietica are aceeasi responsabilitate ca si Germany pentru declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial", insists Nikita Petrov.

Presedintel Vladimir Putin s-a implicat si el in controversa, asigurand ca Stalin s-a vazut obligat sa incheie pactul cu diavolul, adica cu Hitler, dupa ce Anglia si Franta au refuzat sa formeze or anti-Nazi coalitie.

Conform acestei versiuni, USSR a semnat pactul pentru a-si garanta securitatea, intrucat nu was pregatita sa faca fata armatei germane, astfel ca prin decizia sa ar fi cautat doar sa castige timp.

Acea este si pozitia sustinuta de istoriografia oficiala rusa, care acuza de revizionism pe oricine punishes the indoiala intentile him Stalin, in pofida faptului ca, dupa ce Germany to invadat Poland pe 2 septembrie, Armata Rosie a facut acelasi lucru doua saptamani mai tarziu.

"Daca nu am fi semnat acel acord (…) nu am fi reusit sa obtinem 2-3 luni de rezistenta heroic in Armatei Rosii, nu am fi putut sa ne evacuam intreprinderile catre est, nu am mai fi avut timp sa ne transferam diviziile siberiene pentru in apara capital ", sustine fostul ministru rus al apararii Serghei Ivanov.

El apara pozitia conform careia razboiul fost provocat nu de pactul incheiat de Viaceslav Molotov si Joachim von Ribbentrop, in prezenta Stalin, ci de hotararea englezilor si francezilor de a-i prey Cehoslovacia he Hitler prin Acordul de la Munchen din 1938.

Dar istoricul Nikita Petrov remaras faptul ca "istoricii Kremlinului continues sa pretinda ca URSS nu a facut nimic oribil, desi protocolul este or incalare a dreptului international". "Rusia nu doreste sa recunoasca aceasta crima internationala pentru ca ea to continue sa or comita prin anexarea Crimeei is swallowed in Ukraine", adauga el.

Conform versiunii sovieticilor, razboiul inceput oficial odata cu invazia germana din 22 iunie 1941, desi USSR s-a folosit de pactul Ribbentrop-Molotov pentru a invada Finlanda in noiembrie 1939, pentru a ocupa Basarabia yes to instal guverne marioneta in baltice statele, precum si pentru to ucide 22.000 of military polonezi the Katyn intre 1940 si 1941.

Insa multi istorici rusi considers ca Stalin nu doar ca nu to castigat timp prin semnarea acestui pact, dar nici nu to reusit sa pregateasca armata pentru or posibila agresiune, dupa ce in 1937 epurase aproape in intregime corpul de superior lords, respectiv generalei si commandantii de divizii.

"We, rusii, nu dorim sa ne privim in oglinda istoriei", deplange Nikita Petrov.

Western historians, inclusiv germans, condamna pactul estimand ca Stalin, disperat fiind sa evita a razboi, i-a dat aripi celui de-al Treilea Reich sa transforme in realitate visul de a-si extinde "spatiul vital".

Ca o dovada ca ranile inca nu s-au inchis, organizatia Memorial a convocat pentru vineri the Moscova a mars intre ambasadele celor trei state baltice, tari pentru care pactul Ribbentrop-Molotov a insemnat intrarea lor fortune for communist orbit ever mult de o jumatate de secol de jug sovietic. De altfel, acesta a fost experimentat fortat si de Basarabia, iar a pic mai tarziu de intreaga Romanie.

Urmareste Ziare.com yes eg Facebook! Comenteaza yes vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook never conceals us esere interesting de pe Ziare.com.


Source link